Tanjung Tuan Rumah Api - A Mesti Lawati Spot Sejarah

 tanjung-tuan-light-house-01

Sebagai sebuah negara yang mempunyai latar belakang sejarah yang kaya, Malaysia amat terkenal dengan lencongan yang kaya budaya dan agama yang berbeza dan bangsa. Dalam setiap negeri di Malaysia terletak sekurang-kurangnya satu cerita bermakna sejarah yang boleh membantu menggambarkan kepada rakyat tempatan - dan juga warga asing - pada perjuangan dan kesungguhan rakyat Malaysia telah dicurahkan masuk untuk melindungi negara ini. Cerita-cerita sejarah yang juga merupakan asas perpaduan yang dibentuk di kalangan rakyat di Malaysia hari ini. Antara Negeri Sembilan dan Melaka terletak cerita itu bahawa kita tidak harus terlepas apabila dia / dia melawat Malaysia.

The Tuan Rumah Api Tanjung, juga dikenali sebagai Rumah Api Cape Rachado, terletak di Negeri Sembilan. Sebagai salah satu rumah api tertua di negara ini, Tuan Rumah Api Tanjung memegang cerita bermakna banyak di dalamnya yang baik dihargai dan dipelihara dalam minda orang-orang tempatan. Cerita ini boleh bertarikh kembali ke abad ke-26 apabila Portugis menyerang negeri Melaka. Ia tidak sukar untuk satu untuk mengenali Tuan Rumah Api Tanjung serta-merta berikutan unjuran firma dengan kubu-seperti reka bentuk bangunan.

Lawatan ke Rumah Api Tanjung Tuan akan membantu anda untuk memahami lebih lanjut mengenai perjuangan rakyat tempatan pada abad ke-16 apabila mereka telah ditentukan untuk melindungi negara mereka daripada pencerobohan Portugis. Anda juga boleh mengambil gambar untuk kenangan dan selain itu, laluan yang membawa anda ke Tuan Rumah Api Tanjung juga bukan sesuatu yang mudah. Melalui perjalanan ini, anda pasti akan dapat merasai kesusahan berlaku kepada orang-orang tempatan pada masa lalu.

Dalam usaha untuk akhirnya sampai ke Rumah Api Tanjung Tuan, anda perlu berjalan ke atas bukit menuju ke arah rumah api. Dengan ini, anda akan dapat melihat struktur keseluruhan daripada Tuan Rumah Api Tanjung, dalam masa yang sama, yang terdedah kepada bangunan yang dibina daripada Portugis di negeri ini pada masa lalu. Setelah mendaki bukit untuk sampai ke Tuan Rumah Api Tanjung pasti akan membuahkan hasil untuk anda apabila anda boleh melihat rumah api dekat dan dalam masa yang sama, anda juga boleh menemui panorama Negeri Melaka mengenai Tuan Rumah Api Tanjung, yang mempunyai berada di sana untuk masa yang sangat lama.

Sepanjang perjalanan ke Rumah Api Tanjung Tuan, anda juga mungkin mendapati diri anda terdedah kepada Tanjung Tuan Hutan Rekreasi. Ini sebenarnya adalah satu cabaran dan juga satu lagi pengalaman yang menarik untuk anda di mana anda akan mendapati diri anda mencari jenis spesis tumbuhan di sepanjang jalan menuju ke rumah api. Jika anda berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai tumbuh-tumbuhan disimpan di dalam tanah Malaysia, Tuan Rumah Api Tanjung, bersama-sama dengan Tanjung Tuan Hutan Lipur, pastinya tempat yang anda perlu melawat apabila anda berada di Negeri Sembilan.